Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Bali - posvátný ostrov Indonésie

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

BALI
Bali je jedním ze 17 000 ostrovů Indonéské republiky. Součástí Indonésie se stalo v roce 1950. Je jedním z 27 indonéských provincií. Státním zřízením je pluralitní republika prezidentského typu.
Nachází se v souostroví Malé Sundy v Indickém oceánu. 115° východní délky a 8° jižní šířky. Ze severu ho obklopuje Balijské moře, na jihu je Indický oceán, na západě je Bali odděleno od ostrova Jáva dva kilometry širokým Balijským průlivem a na východě je odděleno od ostrova Lombok Lombockým průlivem.
Bali se rozkládá na ploše 5561 km2 a měří 140 x 80 km. Je hustě zalidněn.
Na ostrově Bali žije asi 3 milióny obyvatel.

O nejstarších dějinách Bali neexistují téměř žádné zprávy. První zmínky pocházejí asi z 9. století našeho letopočtu.
Ostrov Bali je sopečného původu. Kromě neodmyslitelné a trvalé přítomnosti bohů nabízí Bali krásnou tropickou přírodu, obětní obřady, nádherné pláže, staré chrámy, lidové umění i vesnický život spojený s prací na rýžových polích a nefalšovanou vlídnost a přirozenou pohostinnost jeho obyvatel.
Je to ostrov plný legend, bájných příběhů, bohů, démonů a starobylých zvyků.

Na Bali se nachází mnoho sopek. Nejvyšší sopka AGUNG je současně i nejvyšší horou ostrova a je vysoká 3 142 m. Naposledy explodovala 17. 3. 1963 po stodvaceti letech relativního klidu. Po výbuchu byl celý ostrov pokryt popelem a na východě láva odřízla několik oblastí. Přes 1 500 lidí přišlo o život a zničeno bylo přes 100 km2 rýžových polí. Je to posvátná hora balijských domorodců.

Další aktivní sopkou je Batur vysoká 1 717 metrů. V jejím kráteru se dnes nachází největší balijské jezero Batur, které leží v nadmořské výšce 1050 metrů.

Největší řekou je Sungi.

KLIMA
Podnebí je na Bali velmi teplé a vlhké. Průměrné teploty dosahují ve dne 28 - 32°C a v noci 26 - 28°C. Období sucha začíná uprostřed dubna a trvá do září. I v období dešťů od prosince do března je jasné a slunečné počasí s občasnými tropickými přeprškami. Nejvydatnější deště jsou v prosinci a v lednu. Vlhkost vzduchu dosahuje až 80%.

Indonésie je rozdělena do tří časových pásem. Během zimního času je na Bali o
7 hodin méně než v Praze a v létě pak o 6 hodin méně.
V Indonésii se mluví více než 500 jazyky a dialekty. Národní řečí na Bali je Bahasa Indonesia. Mnoho obyvatel ovládá holandštinu a angličtinu.


FAUNA A FLORA
Bali je vysoce úrodný ostrov. Kvalitní půdu bohatou na živiny zajišťují sopky. Díky dostatku vláhy je tropická příroda krásná. Původní příroda je však už pouze na západě ostrova - zde se nachází národní park Taman Nasional Bali Barat. Zbytek ostrova je zemědělsky využíván.
Nacházejí se zde jedinečná a pro
Bali typická terasová rýžová pole.
Připomínají spíše umělecká díla
než užitková pole. Terasy jsou
uměle zavlažovány. Úroda je
dvakrát do roka. 40% celkové
produkce je ze zemědělství.
Nejdůležitější plodinou je rýže.
Dále se zde pěstují kokosové a jiné palmy,
které kromě plodů poskytují i dřevo na
stavbu domů, vlákna na střechy i palivo.
Hodně se využívá i bambus a to ke stavbě
domů, lešení, mostů až po špejle.
Posvátné jsou dva druhy stromů -
nejvýznamnější je Banyan - roste v chrámech
a z jeho vzdušných kořenů vyrůstají stromy
nové. Druhým je frangipani (plumérie).
Ten poskytuje nádherné květy, kterými se
zdobí tanečnice a slouží i jako oběti bohům.

Na Bali žije málo druhů zvířat. Nejčetnější jsou opice, psi, drůbež, volavky a další zpěvní ptáci.

Taman Nasional Bali Barat je jediný národní park na ostrově (70 000 ha). Jsou v něm podmořské zahrady, mandrovníkové lesy, monzunové lesy i velké pralesní stromy.


NÁBOŽENSTVÍ
Náboženské cítění obyvatel Bali ovlivňuje ráz celého ostrova. Asi 95% všech obyvatel jsou hinduisté.
Do historie vstupuje Bali v 9. století. Z té doby pocházejí objevené a dešifrované nápisy. Jsou psány v sanskrtu, některé ve staré balijštině. Od poloviny 1. tisíciletí po Kristu bylo původní náboženství na Bali vystaveno řadě indických ideologických proudů. Dostaly se sem z Indie a Jávy. Jednalo se o ortodoxní šivaismus, višnuismus, mahrajánský buddhismus a směry tantrické. Tyto směry se smísily se starobalijskými náboženskými představami . Balijský hinduismus - agama hindu Bali - se liší od indického, ale uctívá též trojici Šiva, Brahna a Višnu. Chápe je jako manifestaci nejvyšší božské bytosti Sang Hyang Widhi Wasa. Dále uctívá bohyni smrti Durgu, bohyni moudrosti Sarawatí, boha Slunce a další. Proklamovaným cílem hinduismu je konečné duchovní osvobození z koloběhu existencí. Jednotlivé kulty jsou opřeny o bohatou mytologii. Základní sociální jednotkou jsou kasty. Regulace společenského i individuálního života v jeho jednotlivých stádiích má silně rozvinutou kultovní stránku. Kromě obřadů je řada kultovních úkonů a objektů společná většině hinduistů: uctívání některých posvátných zvířat, řek, slavení svátků, poutě k posvátným místům, uctívání božstev převážně formou nekrvavé oběti. Balijský hinduismus je silně ovlivněn buddhismem. Balijci věří, že celý ostrov obývají nadpřirozené bytosti. Každý den jim přinášejí na zem či na oltáře tzv. obětiny - to jsou malé misky z palmových listů s rýží, s květinami, s vonnými tyčinkami.

Na Bali je obrovské množství chrámů. Svůj chrám tu má každá rodina. Ve vesnicích bývají obvykle tři chrámy - Chrám předků, Chrám ochránců a Chrám mrtvých. Nejdůležitější a na nejčestnějším místě stojící je Chrám předků. Stojí co nejblíže k horám. Chrám mrtvých stojí co nejblíže k moři.
Balijský chrám je tvořen 2 - 3 nádvořími, které ohraničují zdi. Vstupní brány mají charakteristický tvar vertikálně rozštěpené věže, jejíž poloviny jakoby byly symetricky odsunuty ze středu stranou, aby uvolnily vstup. Vlastní svatyni představuje vnitřní dvůr. Oltáře mají několikastupňovité doškové stříšky, jejichž počet musí být lichý.

Balijci považují za nejdůležitější devět chrámů, z nichž ten nej se nazývá Besakih. Leží na úpatí Agungu. Tvoří ho tři desítky chrámů na sedmi terasách.

Nejvíce navštěvovaný je mořský chrám Puri Tanah Lot. Je efektně umístěný na skále v moři.

Stále obydleným chrámem příslušníky královských rodin je Puri Agung a Puri Anyar.
Hlavním chrámem místní královské dynastie až do konce minulého století je chrám Puri Tamay Ayun. Celý je obehnán vodním příkopem.
Dalšími významnými chrámy jsou horský chrám království Tabanan - Puri Luhur Batu Kan (Batu Karu), Gunung Kawi v Tampaksiring - deset svatyní vytesaných do skalních bloků, Tirta Empul v Tampaksiring - chrám s posvátnými prameny s léčivými účinky známými od 10. století, Puri Ulum Dane Bratan - chrám ze 17. století zasvěcený bohu vod s jedenáctistupňovou střechou v jezerní oblasti Bedugul a mnoho dalších.

Chrámů a svatyní je na Bali více než domů. Chrámy ožívají jen několikrát do roka. Jinak jsou opuštěné a tiché.

ARCHITEKTURA
Architektura na Bali je těsně spojena s náboženstvím. Ten, kdo navrhuje dům musí být současně architektem i knězem. Stejné prvky jako chrámy mají i dnes rodinná sídla a velké moderní budovy. Domy obklopují vysoké neprůhledné ploty a spatřit lze pak jen typické střechy - pagody a podélně rozříznuté vstupní brány paláců - puri. Takovou bránou často prochází i silnice do města nebo z města.

Nejtypičtější stavbou na Bali jsou bale - otevřené zastřešené pavilony. Slouží jako obývací pokoj i jídelna. Ve městech, kde není u domů příliš místa, jsou chrámy často na střeše nebo nad garáží.
Domy stojí v krásných zahradách s fontánami. Paláce - puri se od obyčejných domů liší pouze rozlohou a bohatstvím. I ony jsou ale přízemními budovami s bohatě zdobenou bale.

Žádná stavba na Bali nesmí být vyšší než kokosová palma.


UMĚNÍ
Obyvatelé Bali milují umění. Vytvářejí krásné taneční masky, dřevěné sochy démonů, vyřezávané a omalované pavilónky pro odpočinek i krásné suvenýry. Velkou zásluhu na uchování těchto tradic má bývalá královská rodina, jejíž členové i dnes stále dohlížejí na dodržování zvyků a obřadů.
Na vstupním nádvoří královského paláce Puri Agung Ubud se konají divadelní představení, přestože zde královská rodina stále bydlí.

Na Bali se nachází bezpočet muzeí,
galerií a ateliérů místních umělců.
Mnozí z nich pocházejí z Evropy.
Celosvětově známá jsou balijská
divadelní představení. Námět,
tanec, zpěv a zvláště masky a
zlatem vyšívané obleky splývají
v jeden celek. Převážně vždy
představení doprovází gamelany -
skupina asi 50 bicích nástrojů -
xylofonů s bambusovými rezonátory,
na které se tluče kovovým kladívkem
a dále řada gongů upevněných na vyřezávaných trámech.

Fascinujícím zážitkem jsou pohřební slavnosti - ngaben (kremace)), kterými končí balijský život. Jsou nákladné, hlučné, živé a nikdo netruchlí. Pohřební průvody se často konají až několik měsíců po smrti člověka. Duše zemřelého díky zmatku, hluku a rámusu zůstává v ráji a nenajde cestu zpět, aby rušila pozůstalé. Nosiči proto nosítka s mrtvým natřásají, otáčejí a běží s nimi. Nakonec je mrtvý upálen na hranici s baldachýnem.

Balijská kultura má sílu věčnosti.

SVÁTKY
Jedním z největších balijských svátků je Nyepi - Nový rok. Slaví se v březnu. Oslavy trvají čtyři dny. Je to svátek ticha. Nikomu dle tradic není dovoleno vycházet ven, ulice jsou liduprázdné.

Dalším svátkem je Galungan - opakuje se jednou za 210 dní - tak dlouhý je balijský rok. Je to svátek symbolizující vítězství Dharmy nad zlem (Adharma).
Balijci jsou slavnostně oblečeni, vyzdobují domy, ozdobí se maskami, zpívají, tančí a oslavují.

HLAVNÍ MĚSTO DENPASAR
Hlavní město Denpasar se nachází v jižní části ostrova. Má přes 400 000 obyvatel. I přes mohutný rozvoj zůstává výrazně balijské. I nové stavby využívají tradiční prvky. Významným státním chrámem je Puri Jagatnathu z roku 1953.

Kulturním centrem Bali je město Ubud. Je to město výtvarníků, galerií i muzeí.

Vesnice Tenganan je obývaná původními obyvateli ostrova Bali. Tito lidé jsou známi jako velice konzervativní a uchovávají si tradiční kulturu.

TURISMUS
Kromě výše popsaného ale v posledních letech stále více a více turistů přitahuje na Bali i krásné průzračné moře, dlouhé pláže, které jsou dosud málo poničené turisty, přepychové hotely a nádherná příroda. Turistický průmysl se velmi rychle rozvíjí a nyní představuje 30% celkových příjmů Bali.
Nejznámější jsou turistická letoviska u moře jižně od hlavního města Denpasaru jako například Kuta, Legian, Sanur, Nusa Dua, Candidasa, Losina, poloostrov Bukit a mnoho dalších.

Použitá literatura

Indonesia’s Easter Islands
Turne, P. ( 1998 ) : Indonesia’s Easter Islands, Lonely Planet Publications, France, 410str.

Indonesia Handbook
Dalton, B. ( 1995 ) : Indonesia Handbook, Moon Publications INC., USA California, 1351str.

Bali Lombok
Gruschwitz B., Krause D., Müller B., Schwarz B., ( 1997 ) : Bali Lombok, Explore the World Nelles Guide, Mnichov, 255str.

Bali
Whitten T. and J., Schwaiko L. and C., Lansing S., ( 1996 ) : Bali, David Camplbell Publishers Ltd., London, 360str.

7th Bali a Lombok
Greenway P., Lyon J., Wheeler T., ( 1999 ) : 7th Bali a Lombok, Lonely Planet Publications Pty Ltd., Australia, 456str.

Encyklopedie DIDEROT
Data Diderot ( 1999 ) : DIDEROT encyklopedie, Diderot s. r. o., Praha, 155 000 hesel
http://www.diderot.cz

Encyclopedia ENCARTA
Microsoft Corporation ( 1999 ) : Microsoft ENCARTA Encyclopedia 99, Microsoft, 230 000 hesel
http://encarta.msn.com/eng/

Malá československá encyklopedie
Kolektiv autorů ČSAV, předseda redakce Říman, J. ( 1987 ) : Malá československá encyklopedie, V. svazek A - Č, Academia, Praha, 877str.

Internet
http://www.merapi.esnet.cz/bali.htm

Velvyslanectví Indonéské republiky - propagační materiál

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT